Att bygga en altan

Så här fixar du din nya altan


En bekväm altan eller veranda ger dig och din familj ett bättre och roligare utomhusliv. Bygg en altan eller en veranda och njut mer av trädgården, poolen och alla fördelar med att bo i hus, radhus eller villa. Vi hjälper dig! 

Första steget är att tänka igenom vilka behov och önskemål du och din familj har. Vad kommer du att använda altanen till? Hur vill du att den ska kännas? Ska vissa delar vara inglasade och ha altantak? Längtar du efter en lounge-känsla, önskar du dig ett utomhuskök eller är det en altan som ska byggas till den nya poolen? Kanske är det en veranda med snickarglädje och detaljer i räcket som behövs för att smälta in och förstärka husets känsla och arkitektur.

Lista alla önskemål och kontakta oss, så får du konkreta idéer och prisförslag tillbaka.

Idag hjälper vi kunder i Borlänge, men även husägare i Gagnef och Säter har fått snygga och hållbara altaner levererade av oss. Med över 30 års erfarenhet av snickeriarbeten och med specialisering inom renovering och ombyggnationer får du en veranda eller en altan som passar till ditt hus och blir en vacker del av ditt hem.


Hur stor altan får du bygga utan bygglov?


Frågan om det behövs bygglov eller inte när det handlar om altanbygge är en av de vanligaste som vi får. Det enkla svaret är att det beror på var du bor eftersom det är din kommuns byggnadsnämnd som bestämmer vilka regler som gäller. Enligt Boverket så brukar det inte behövas bygglov för en markbunden altan som är byggd som ett trädäck, men här kan storleken också spela in som en faktor.

Titta gärna in hos Boverket och läs på vad som gäller för altanbyggen. Ytterligare en faktor som påverkar bygglov är om din altan ligger på slutande mark och du får en golvyta som kommer upp från marken. Då är bygglov nästan alltid aktuellt. Oavsett – använder du oss som leverantör kan du alltid få hjälp med hur papper för bygglovsansökan ska fyllas i.

Hur bygger jag en altan?


Gillar du att bygga själv, är en enklare altan inget svårt projekt. Men har du speciella önskemål på verandans eller altanens design, har en tomt med höjdskillnader, eller helt enkelt vill vara säker på att resultatet blir som du vill – är du varmt välkommen att vända dig till oss.

Några goda råd från oss – och något som vi aldrig tullar på:
Tänk på att om du vill ha en altan som ligger direkt på marken behöver du skapa ett fuktskydd under den. Se även till att förankra din altan eller veranda säkert och kontrollera vad du har för underlag. Det är stor skillnad på att arbeta med berg- och jordgrund. I berg kan du borra och gjuta fast stolpskor i berget, när det gäller gräsmatta så kan du gräva ner eller slå ner plintar.

Tänk också på att förankringen är viktig för hållfastheten och livslängden på altanen. Du vill inte ha en altan som sätter sig eller blir fuktskadad underifrån. Behöver du fästa altanen i husväggarna krävs det också att du gör det så att du inte får problem med fukt eller belastar huset felaktigt. Ska verandan ha tak är det också en faktor som påverkar hur du bygger upp hållfasthet och dimensionering.

En veranda eller en altan är en investering i ett skönare hemmaliv, men också ett mervärde för ditt hus. Vi ser till att det blir en lösning som du kan njuta av under många år, antigen om du vill bygga delar av projektet själv eller ge oss helhetsansvar och leverera och få en färdig lösning. Du får alltid kostnadsfri offert och vi tar mer än gärna ett förutsättningslöst samtal kring din kommande altan eller din veranda. Starta ditt altanbygge här!


​​​​​​​
Altan utförd av Jockes bygg & snickarservice - ett byggföretag i Borlänge och FalunAltan utförd av Jockes bygg & snickarservice - ett byggföretag i Borlänge och Falun
Altan av Jockes bygg & snickarservice