Att glasa in altanen eller uteplatsen

Bygg ett nytt rum och glasa in uteplatsen eller altanen


Med en inglasas uteplats eller altan får ditt hus ett extra rum som binder ihop inomhusmiljön med trädgård och natur. Inglasningen ger skydd mot blåst och gör att du kan njuta av utesäsongen även om vädret inte är optimalt; genom olika värmelösningar kan du få ett rum som är vinterbonat.

Vi kan hjälpa till att montera färdiga lösningar, precis som att skapa en inglasning som är anpassad efter ditt hus förutsättningar. Bor du i ett äldre hus kan det vara en väl värd investering för att få en vacker inglasning som också passar med husets känsla och arkitektur. Målet är alltid att inglasningen ska smälta in och förhöja husets uttryck snarare än tvärtom. Titta gärna in på vår referenssida, eller hör av dig till oss för ett förutsättningslöst samtal.

Har du ett uterum som du vill bygga om, vinterbona eller installera kamin i? Vi hjälper dig att bygga nytt, men kan också vara en byggpartner när det handlar om renovering av olika uterum. Kontakta oss, så hjälper vi till.

Hur vill du använda ditt uterum


Det finns en del frågor du måste ta ställning till när du planerar din inglasning. Att glasa in en altan för sommarbruk innebär att du oftast kan gör inglasningen direkt på altanen. Dock bör du fundera på skydd mot fukt och kondens, och ha en ordentlig fuktspärr på marken. Ett rum som mest ska användas på sommaren behöver inte heller ha speciellt mycket isolering, vilket gör det till en förhållandevis billig investering för ett nytt rum. Tänker du använda rummet på höst och vinter krävs en mer omfattande isolering och mer gedigen grund med gjuten platta, isolerande cellplast samt lyftskjutpartier. Ett vinterbonat inglasat uterum kräver också uppvärmning året om.

​​​​​​​Men innan du tar några beslut kring hur mycket du tror att du kommer att använda rummet under året, behöver du även fundera igenom hur stor inglasningen ska vara. Här rekommenderar vi att du inte gör rummet för litet. Ofta blir de inglasade rummet en av husets mesta använda rum – och då har ytan betydelse.

Bygglov vid inglasning av uteplatsen


När det gäller inglasning av uteplats eller om du vill lägga tak på din uteplats kan innebära att du behöver bygglov. Men vad som verkligen gäller beror på var du bor och hur din fastighet eller ditt hus är placerat. Har du ett hus som ligger utanför detaljplanen är kraven på bygglov ofta lägre. Ligger ditt hus inom detaljplanen kan en inglasning ses som en fasadändring eller som en tillbyggnad och då kan det vara aktuellt med bygglov.

Det kan också vara så att din uteplats ses som en fristående nybyggnad när det handlar om takläggning på uteplatsen och då kan du vara undantagen bygglov. Även inglasning av befintlig balkong kan innebära att du behöver bygglov. Bygger du ett helt nytt uterum så behöver du förmodligen bygglov.

Men som sagt, reglerna är inte glasklara och det finns många undantag och tolkningar. Läs mer hos Boverket och kontakta byggnadsnämnden i din kommun så att du säkert vet vilka regler som gäller för ditt hus. Du kan alltid få hjälp av oss när det handlar om att fylla i underlag och stämma av så att ansökan är komplett. Vi gillar att hjälpa till och arbetar gärna nära våra kunder. Det ger en smidigare byggprocess och med täta avstämningar säkras resultatet.


Inglasning av uteplats utförd av Jockes bygg & snickarservice - ett byggföretag i Borlänge och FalunInglasning av uteplats utförd av Jockes bygg & snickarservice - ett byggföretag i Borlänge och Falun
Inglasning av uteplats av Jockes bygg & snickarservice